Nevjerovatna cijena sela Aberllefenni u Velsu- 16 kuća za milion funti

Iako su u Velikoj Britaniji cijene nekretnina jako velike, posebno u većim gradovima, postoje i situacije kada je moguće cijelo jedno selo kupiti za samo milion funti.

Naravno, za taj iznos teško je naći lijep dom u Londonu, ali baš ta cijena je potrebna za selo Aberllefenni.

Pomenuto selo se nalazi u blizini Machynletha i ima samo 16 kuća. Riječ je o naselju koje ima istorijsku vrijednost, pošto je selo napravljeno za radnike u nekadašnjem rudniku još u 16. vijeku.

Vlasnici ovog sela pokušavaju da ga prodaju već pet godina. Prvi put se na tržištu pojavilo 2016.godine i to po cijeni od 1,5 miliona funti, potom je sniženo na 1,25 miliona funti, a sada ima novu cijenu od milion funti.

Dafydd Hardy – čija agencija za promet nekretninama stoji iza pokušaja pronalaska novog kupca – smatra da će 2021. biti godina u kojoj će se to dogoditi.

“Posljednja prodaja propala je ipak u novembru 2020, što je frustriralo”, rekao je Hardy za Wales Online.

Sve kuće su trenutno pod zakupom, u objektima su se ranije nalazili radnici iz obližnjeg kamenoloma škriljevca, a bila je u vlasništvu obitelji Johna Lloyda, generalnog direktora kompanije Caernarfon Inigo Jones & Co Ltd, koja je to mjesto kupila još 1960-ih.

Prema trenutnim cijenama nekretnina, za ovaj iznos je moguće kupiti stan u Londonu površine 48,5 kvadratnih metara.

Ipak, ovo je prilika za zaljubljenike u prirodu, jer koji kupi selodobiće 16 kamenih kuća i koliba te mnogo prostora za šetnju i uživanje u prirodi.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.