Kako da uštedite struju u domaćinstvu

FOTO: Ecomena

Već duže vrijeme razmišljamo se priča o električnoj energiji i uštedi iste, a s obzirom na situaciju u cijelom svijetu, nikome nije svejedno kad pomisli na zimu i grijanje, pa je zgodno znati nekoliko trikova za uštedu.

 

Tročlana porodica godišnje troši oko 11 posto električne energije na kuvanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji.

Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne grijnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije;

Kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se uštedjeti i do 60% energije;

Najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu kojim se vrijeme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;

Isključivanjem rerne 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20% energije;

Prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote. Energija se može uštedjeti i tako da se izaberu lonac i tiganj čiji radijusi odgovaraju veličini kola. Radijus posuđa može čak biti i nešto veći.

Dodatno, novac i energija mogu se uštedjeti i ako se u lonac stavi samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrijavanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije. Jaja i povrće mogu da se kuvati u samo 2 centimetra vode – drugim riječima, bez da su prekriveni vodom.

Posljednji savjet je za ljubitelje tjestenine – stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će tjestenina biti brže gotova.

 

www.b92.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.