Građani BiH među kupcima nekretnina u poznatom ljetovalištu

Foto: Pixaby

Poslije provedenog odmora na jadranskoj ili jonskoj obali Albanije, bivši Jugosloveni odlučuju se za kupovinu stanova u poznatim ljetovalištima te zemlje.

 

U Šen Đinu, maloj albanskoj luci na jadranskom moru nadomak grada Ljež, koja je nekada imala značajnu ulogu u srpskoj istoriji, sve je više kupaca nekretnina iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, prenosi Blic.

Prema riječima Esina Lekića, menadžera jedne kompanije koja se bavi izgradnjom turističkih naselja u Šen Đinu, to mjesto ima odličnu poziciju. Blizu je Tirani, ali i Skadru, aerodromu i ima dobru putnu infrastrukturu. Iz Beograda se automobilom stiže za manje od osam sati.

“Trenutno u Šen Đinu pravimo još jednu zgradu, imamo ih osam i hotel. Sve skupa, više od 16.000 kvadrata stambenog prostora. Imamo dosta kupaca iz bivše Jugoslavije. Trenutno, najviše stanova prodajemo kupcima iz Srbije, iz Niša i Beograda. Stanove je ovde kupilo i nekoliko porodica iz Novog Sada. Najviše se traže stanovi od 62 do 75 kvadrata. Cena kvadrata je od 900 evra, pa naviše”, kaže Lekić.

 

Do nekretnine u Albaniji u par jednostavnih koraka

Za kupovinu nekretnine na moru u ovom simpatičnom ljetovalištu odlučio se i Adnal Murataović iz BiH. Za Kosovo onlajn kaže da su ga privukle povoljne cijene kvadrata, koje su prošle godine bile znatno niže. Obilazio je obalu i odlučio se za Šen Đin, zbog blizine Lježa, aerodroma, ali i dobre povezanosti tog mjesta s ostalim gradovima u Albaniji.

“Kada je reč o papirologiji, vrlo je jednostavno, sve je apsolutno bilo onako kako smo se dogovorili. Kod notara se potpisuje kupoprodajni ugovor, zatim se vrši plaćanje, kada se imovina plati dobije se sertifikat na ime kupca. I to je to, s tim što je zanimljivo, ukoliko ste u braku, taj stan koji se kupuje mora da se vodi na oba supružnika. Tako da svi oni koji misle da kupe stan, a da supruga to ne zna, neka znaju da je to nemoguće”, kroz osmijeh priča Muratović.

 

Kako do stana ako si oženjen ?

Vlasnik privatne kuće koja ima svoj parking i nekoliko apartmana u Šen Đinu, Alban Sokaj, u izjavi za Kosovo onlajn imao je samo riječi hvale za srpske turiste koji, kako je rekao, kod njega u smještaj dolaze od 2020. godine.

“Sezona je bila mnogo dobra. Mi smo vrlo zadovoljni. Gosti su nam bili turisti sa svih strana. Imali smo Italijane, Srbe, Čehoslovake, Makedonce, ljude sa KiM. Mi smo zadovoljni svima, ali ja imam puno poštovanja za Srbe. Oni su mnogo dobri ljudi, vrlo se lepo ponašaju, nisam imao nikakvih problema i uvek su dobrodošli ovde”, rekao je Sokaj.

Albanija je postala sve interesantnija turistička desetinacija ne samo za region, već i za prekookeanske turiste. Broj turista iz bivših republika SFRJ koji za odmor biraju Albaniju iz godine u godinu sve je veći. Podaci koje je nedavno objavio albanski Zavod za statistiku pokazuju da je za prvih sedam meseci ove godine tu zemlju posјetilo više od pet miliona građana iz 152 zemlje svijeta. Pored turista koji dolaze sa KiM, najbrojniji su bili Italijani.

Broj srpskih turista koji borave na albanskom primorju i kupuju apartmane nije utvrđen, jer oni u Albaniji mahom ljetuju i posjećuju je u sopstvenoj režiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.