Savršena kamena kuća u Hercegovini kojoj je nemoguće naći manu

Domus Lapis- Kamena kuća u Hercegovini

Kamena kuća u Hercegovini/ FOTO: Studio Soče

Od kružne kuće na Zlatiboru, do magične kuće za odmor u Istri, u regionu je toliko divno uređenih nekretnina da nije lako izabrati najljepšu. Ipak, jedan projekat u Hercegovini izbija u sam vrh jer se ne zna da li je privlačniji spolja ili iznutra.

Nina Soče, arhitektica iz zagrebačkog Studija Soče, za medije je ispričala kako je nastala ideja o prelijepoj kamenoj kući s bazenom.

„Cilj projekta pod nazivom Domus Lapis, u prevodu Kamena kuća, bio je stvoriti mladom bračnom paru utočište od svakodnevice i užurbanog gradskog života. S obzirom na poreklo investitora, kao logična lokacija se nametnula parcela s već postojećom kamenom kućom u delu jugozapadne Hercegovine nedaleko od granice s Hrvatskom“, počinje Nina priču.

Kako kaže, postojeća kuća je bila tipični primjer stare, tradicionalne, hercegovačke kuće od kamena dimenzija 5 x 10 m, dvoslivnog krova, s otvorima orijentisanim prema istoku.

Zbog ruševnog stanja i dotrajalosti materijala planirano je na mjestu postojeće izgraditi novu kuću, i to upotrebom tradicionalnih materijala u savremenoj varijanti, uz njegovanje prirode i lokalne tradicije.

FOTO: Studio Soče

Tako je nastao projekat neohercegovačke kuće Domus Lapis.

„Kuća je smeštena na platou s bazenom odakle se pruža pogled na stari maslinjak. S obzirom na kosu konfiguraciju terena, svojom zadnjom stranom je ukopana, a ostatak parcele je ograđen od okolnog terena kamenim podzidama. Prilaz kući je sa severozapadne strane stazom od velikoformatnih ploča prateći logiku serpentina. Na platou je zadržano postojeće drvo ispod kojeg je izveden kružni sto sa stolicama i rasvetom iznad, što čini idealan prostor za druženje na otvorenom. Vođeni tradicijom, na neposrednom zidu je ugrađen zatečen kamen kao izvor okrepe tokom letnjeg razdoblja. Neposredna okolina ostaje prirodna, uz minimalne intervencije u vidu položenog kamenjara i zasađenog mediteranskog bilja.“

Kako bi se što bolje uklopila i utopila svojim izgledom u okolinu, kuća je kompletno obložena kamenom, uključujući i petu fasadu, odnosno krov. Problem oticanja vode niz fasadu je rešen skrivenim olucima, dok je spoljašnja stolarija izrađena od profila u kombinaciji aluminijum-drvo.

A sada ono posebno zanimljivo – unutrašnjost.

FOTO: Studio Soče

„Enterijer kvadrature 56 m2 se sastoji od prizemlja podeljenog na prostor kuhinje i trpezarije, kupatila i dnevnog boravka, te galerije gde se smestio spavaći prostor. Funkciju ognjišta iz tradicionalne varijante zamenio je otvoreni kamin u prostoru dnevnog boravka.“

S obzirom na to da je kuća namenjena za odmor, posebno za vreme toplijeg razdoblja u godini, kada su u pitanju materijali i oblikovanje, ne postoji jasna granica između enterijera i eksterijera, kaže naša sagovornica.

„Misao vodilja u oblikovanju je bila da isto bude funkcionalno i ne opterećuje enterijer s previše detalja u funkciji estetike. Većina elemenata u enterijeru su zidani i obloženi mikrocementom, te su samim tim postali sastavni deo kuće.“

A kako bi se dobio jednostavan, bezvremenski i nepretenciozan utisak ambijenta, korišćeni su svetli tonovi u rasponu od sivih i smeđih, grublje teksture, prirodni materijali poput punog drveta, keramike, ratana, lana i pamuka.

„Korišćena rasvetna tela su podeljena u dve kategorije: primarna tačkasta rasveta jednostavnog i diskretnog dizajna kako bi se naglasak stavio na objekat osvetljenja, i podnih i stonih lampi koje pružaju ugodno ambijentalno svetlo.“

Tokom čitavog procesa projektovanja i dizajna enterijera, od prvih skica do finalnih odabira dekorativnih elemenata, naglasak je bio na funkcionalnosti i jednostavnosti rešenja da bi se stvorio prostor u kom se korisnik može isključiti od današnjeg načina života prepunog informacija i vratiti sebi.

Izvor: Zadovoljna.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.