Sedam svjetskih čuda – građevinski poduhvati za divljenje

Svjetska čuda

Svjetska čuda

Sedam svjetskih čuda novog svijeta je savremeni pokušaj da se stvori alternativa listi Sedam svjetskih čuda starog svijeta.
Izbor je organizovan 2007. godine u organizaciji Nove otvorene svjetske korporacije (NOWC) koja ima sjedište u Švajcarskoj. Na izboru su mogle učestvovati samo građevine koje su nastale od početka svijeta do 2000. godine. Jedan od uslova je bio i da su u očuvanom stanju i da i danas postoje.

1. Chichén Itzá (Yucatan, Meksiko)

Chichen Itza je bio veliki pretkolumbovski grad Maya, koji je od 10. do 15. vijeka bio glavni grad plemena Itzá na Yucatanu (Meksiko). Ujedno je i jedan s najviše spomenika, a zauzima prostor od trista hektara i smješteno je na poluostrvu Yucatan. Od oko 600. godine, Njegovi kameni spomenici zorno prikazuju 1.000 godina kulture Maya i drugih naroda koji su uticali na arhitekturu i umjetnost mezoameričkog područja, kao što je npr. mješavina mayanskog načina gradnje sa srednjomeksičkim toltečkim uticajima.

Chichen itza
Chichen Itza

2. Hrist Spasitelj (Rio de Janeiro, Brazil)

Hrist Spasitelj je skulptura koja se nalazi na brdu Corcovado pored Rio de Jeneira. Nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Skulptura je visoka 39,6 metara (od čega samo postolje ima visinu od 9,5 metara) i ima težinu od 700 tona. Izgrađena je od armiranogbetona i steatita. Radovi na izgradnji su trajali pet godina, a otkrivena je 1931. godine.

Hrist Spasitelj (Rio de Janeiro, Brazil)
Hrist Spasitelj (Rio de Janeiro, Brazil)

 

3. Koloseum (Rim, Italija)

Koloseum u Rimu je dobio ime po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred amfiteatra i sagrađen je 81. godine. U njemu su održavane borbe gladijatora koje je moglo pratiti 50 hiljada gledaoca. Takođe, u njemu su održavane i borbe sa životinjama. U slučaju požara, objekat se mogao isprazniti za deset minuta.

 

Koloseum
Koloseum

 

4. Kineski zid (Kina)

Kineski zid je najveća građevina na svijetu sa ukupnom dužinom od 8 851 kilometra. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora te predstavlja ujedno i najduži zid i najveći odbrambeni objekat na svijetu. Visina mu je od deset do šesnaest metara, a širina iznosi osam metara. Gradnja je počela oko 206. godine prije nove ere, a trebao je služiti za odbranu od varvarskih plemena. Građen je, sa prekidima i uz rušenje, do šesnaestog vijeka.

Kineski zid
Kineski zid

5. Machu Picchu (Cuzco, Peru)

Machu Picchu je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem dijelu istočnih Anda u Peruu, ili tačnije, na istočnim padinama planinskog lanca iznad doline rijeke Urubamba. Sagrađen je na visini od 2 350 metara, a otkriven je 1911. godine. Ne zna se tačno vrijeme gradnje, ali se pretpostavlja da je riječ o periodu oko 1300. godine, ali je ostao skriven sve do 1911. godine kada ga otkriva Amerikanac Hiram Bingham. Čini se da je grad, koji je 400 godina bio zaboravljen u andskoj prašumi, bio napušten još i prije nego što su carstvo Inka pokorili Španci. Prema jednoj teoriji, stanovnike je pokosio sifilis koji je stigao iz Evrope, a ostalo je učinio građanski rat. Arheolozi tvrde da Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu, jer nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojnih utvrđenja. Vjeruje se da je građen kao carski posjed i religijsko utočište ili čak kao tajni ceremonijalni grad.

Machu-Pichu
Machu-Pichu

6. Petra (Jordan)

Petra je bila glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca. Bila je i centar trgovine, a razvoj grada je nastavljen i u doba Rimskog carstva. Petra je poznata po vodenim tunelima i kamenim strukturama koje su uklesane u stijenu. Nabatejaca. Godine 1985. Petra je upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao “jedno od najvrijednijih kulturnih dobara baštine čovječanstva”. Danas se Petra smatra jednom od najvećih znamenitosti Bliskog istoka i najveća je turistička atrakcija Jordana. Grad je zapadnom svijetu otkriven 1812. godine. Petra je bila praktično neosvojiva, jer je bila usječena u stijenu i sa svih strana opkoljena strmim liticama. U grad se ulazilo kroz krivudavi i uzani tjesnac.

Petra-Jordan
Petra-Jordan

 

7. Tadž Mahal (Agra, Indija)

Tadž Mahal je mauzolej koji je izgrađen u vremenskom periodu od 1632. do 1653. godine, sa radnom snagom od preko 22 000 ljudi. Sastoji se od centralne oktagonalne građevine na čijem se vrhu nalazi kupola u obliku lukovice, a visina objekta iznosi 75 metara.
Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente pezijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983..Taj Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa”.
Uz centralnu zgradu stoje dva simetrična zdanja – džamija na sjeverozapadu i kuća za odmor na jugoistoku. Objekat je skoro u potpunosti izgrađen od bijelog mermera, a prati ga divna ljubavna priča . Naime, Tadž Mahal je izgradio indijski šah Džahan u spomen na svoju prerano preminulu suprugu Mumtaz Mahal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.