Cijene stanova u BiH i do 255.000 KM za 70 kvadrata- najskuplje u Sarajevu i Banjaluci

zgrada, stanovi u Banjaluci

Cijene stanova u većini gradova u Bosni i Hercegovini su porasle. Za prosječnog građanina brojke su vrtoglave, naročito kad je u pitanju novogradnja, gdje kvadrat doseže i do 4.500 KM! Po prosječnim cijenama prednjače Sarajevo, Banja Luka i Mostar, a najviši skok zabilježen u Trebinju i Istočnom Sarajevu

Cijene stanova u većini gradova u Bosni i Hercegovini su porasle. Za prosječnog građanina brojke su vrtoglave, naročito kad je u pitanju novogradnja, gdje kvadrat doseže i do 4.500 KM!

Iako građani smatraju da su cijene nekretnina precijenjene, agenti za prodaju trljaju ruke. Oni koje smo kontaktirali, kažu da po prosječnim cijenama prednjače Sarajevo, Banja Luka i Mostar, a da je najviši skok zabilježen u Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Stare zgrade

Za kupovinu nekretnine u Sarajevu, kad je riječ o novogradnji, za kvadrat treba izdvojiti od 2.000 do čak 4.500 KM, dok se cijene u starijim zgradama kreću oko 1.500.
– Što je manja kvadratura, to je stan skuplji. Najveća nam je potražnja za stanovima od 40 do 50 kvadrata, ali je takvih stanova najmanje. Kvadrat je 3.000 KM. Za 1.200 KM po kvadratu stan se može kupiti samo izvan grada, ali je prmijetan skok cijena u Istočnom Sarajevu – kazali su nam u sarajevskoj agenciji.

Trebinje je posebno atraktivno za kupovinu stanova zbog blizine Dubrovnika i Jadrana. To je glavni razlog zašto su nekretnine znatno skuplje nego u drugim manjim gradovima. U centru Trebinja kvadrat košta od 1.710 do čak 2.200 KM.

Bogata je ponuda i u Mostaru. Kvadrat u strogom centru prodaju po cijeni od 2.200 KM. Za stan od 92 kvadrata potrebno je 220.000 KM, a za stan od 60 kvadrata čak 145.000 KM.

Lokacija i kvadratura

Cijena banjalučkih nekretnina zavisi od lokacije. Veće kvadrature koštaju približno kao u Mostaru, dok su one manje jeftinije. Na stranici OLX.ba našli smo stan od 90 kvadrata u centru Banje Luke koji košta 220.000 KM, a cijena stana od 60 kvadrata je 130.000 KM.

Izvor: avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.