Idealne boje za svaku prostoriju

Dnevni boravak

Dnevni boravak

Psihologija boja važna je za uređenje enterijera, jer u tim prostorijama boravite svaki dan. Pogledajte koje su idealne boje za svaku sobu i stvorite oaze za uživanje u svom domu.

 

KUHINJA

Kako biste stvorili ojsećaj čistoće i ljepote, u kuhinji treba da dominira bijela boja. Ona je čista i jednostavna, a to doprinosi smirenosti u njoj i manjem prejedanju. Istraživanja su pokazala da više jedemo u neurednoj kuhinji, a ako tome dodate i mnogo boja, krajnji ishod će biti katastrofalan. Dodajte malo žute, ljubičaste ili prirodnih smeđih tonova poput različitih boja hrasta, kako biste malo “ožijveli” bjelinu.

Kuhinja
Kuhinja

TRPEZARIJA

U njoj je bitno stvoriti dobar ugođaj, pa se u toj prostoriji preporučuje pravljenje kontrasta. Neka zidovi budu u prljavo bijeloj nijansi, a sto i stolice u tamnijoj boji. Ili obrnuto. Stolovi i stolice neka budu bijeli, a zid u sivoj, svijetlo-smeđoj ili bordo boji. Najjeftiniji način da postignete kontrast jeste bojom stolnjaka ili posuđa, tako da i ne morate da trošite mnogo novca.

Trpezarija
Trpezarija

SPAVAĆA SOBA

U pitanju je vaša lična oaza i zato tu ne morate da slijedite nikakva pravila. Odlučite šta vam najviše odgovara, bilo da je to crvena, umirujuća plava, boja lavande ili ljubičasta. Ubacite svoje detalje i ne brinite se previše. To je vaša spavaća soba.

Spavaća soba
Spavaća soba

DNEVNI BORAVAK

Ovo je mjesto gdje se porodica druži i opušta. Zato u njemu treba da dominira neutralna boja zidova, koja će stvoriti miran ugođaj za sve. Najbolje su nijanse sive, od nježnih to tamnih. Druge idealne boje za dnevni boravak su tamno plava i zelena. Detalji u tamno-crvenoj, ružičastoj ili žutoj boji stvoriće lijep kontrast. Opremite dnevnu sobu kvalitetnim i funkcionalnim nameštajem koji će pratiti vaš ukus i životni stil. Ako želite da unesete više boje u prostor, razigrajte ga jastučnicama, tepihom, zavjesama i upečatljivim prekrivačima.

Dnevni boravak
Dnevni boravak

KUPATILO

Najljepša su ona kupatila u kojima ima dosta prirodnog svjetla. Ali, budući da danas u novim zgradama kupatila uglavnom nemaju prozore, boje su ključne za postizanje opuštenosti. Nježni zemljani tonovi otvoriće prostor, pogotovo u kombinaciji sa bijelim peškirima i velikim ogledalima. Imajte na umu i da sjajne pločice dodatno otvaraju prostor za razliku od matiranih.

Kupatilo
Kupatilo

 

Uticaj boja na psihu

Vodite se mišlju da različite boje pobuđuju različita osjećanja i imaju drugačiji uticaj na tijelo. Tijelo na sjledeće boje reaguje ovako:
– crvena, žuta i narandžasta podižu krvni pritisak i ubrzavaju otkucaje srca
– plava, zelena i ljubičasta snižavaju otkucaje srca, spuštaju pritisak, smiruju disanje i proširuju krvne sudove
– žuta boja pobuđuje intelekt
– crvena boja stimuliše senzualnost
– zelena podstiče verbalno izražavanje i kritičko analiziranje
– plava utiče na idealizovanje
– boja pijeska podstiče na opuštanje
– nježne ružičaste nijanse unose toplinu i podstiču druželjubivost
– hladne zagasite zelene nijanse doprinose samopouzdanju
– svjetlije, nježnije plave nijanse podstiču na razmišljanje

 

izvor: www.24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.