Bolwoningen- neobično naselje u Holandiji koje i dalje izgleda futuristički

Bolwoningen

Bolwoningen, ili globus kuće, izrađene su 1984. godine u glavnom gradu holandske provincije Sjeverni Brabant. Iako je promjer kuća oko 5.5 metara, u njih su nekako uspjele stati dvije spavaće sobe, kupatilo, kuhinja i dnevni boravak.

Bolwoningen- neobično naselje u Holandiji koje i dalje izgleda futuristički
Bolwoningen

Nauka i tehnologija napreduju tako brzo da će se nešto stvoreno prije samo deceniju najvjerovatnije osjećati kao antikvitet današnjim posmatračima.

To, međutim, nije slučaj s kućama u obliku kuglice u holandskom gradu Den Bosch: nalikovale su kao dio naučno-fantastičnog filma kada su zamišljene 1984. godine i njihov futuristički izgled ostao je do danas.

Lokalno poznate kao Bolwoningen, ove loptaste kuće nastale su u sklopu holandskog eksperimentalnog stambenog programa pokrenutog 1968.godine.

Dizajnirao ih je umjetnik i kipar Dries Kreijkamp 1970-ih, a projekat je dovršen 1984. zajedno s još jednim dobitnikom subvencija: poznatim Kubuswoningenom (kućice s kockama) u Roterdamu, koje je dizajnirao Piet Blom.

Iako je program ugašen iste godine, Bolwoningen je postao stvarnost, ovaj eksperimentalni stambeni kompleks i dalje stoji i ostaje jednako važan kao i onog dana kad se pojavio.

Smješten usred bujne vegetacije duž slikovitog kanala, Bolwoningen nalikuje čudnom grozdu vanzemaljskih gljiva.

Autor fasciniran sferama- Bolwoningen kao iglu

Kuće sjede na cilindričnim građevinama koje izgledaju poput stabljika i sadrže malo prostora za odlaganje plus stubište koje vodi ljude u gornju sferu.

Svaka kuća ima tri sprata, prizemlje koje zauzimaju spavaće sobe, u gornjem spratu su dnevni boravak i kuhinja, a kupatilo u sredini.

Dries Kreijkamp- osnivač koncepta naselja Bolwoningen
Dries Kreijkamp

Kuće su vrlo svijetle zahvaljujući šest velikih okruglih prozora i krovnoj rasvjeti.

Životni prostor prostire se na samo 55 kvadratnih metara, ali raspored i obilje svjetlosti sprečavaju da se kuće ne osjećaju skučeno.

Dries Kreijkamp, ​​koji je preminuo prije pet godina, donio je u ovaj projekat svoju dugogodišnju fascinaciju sferama  i ostao čvrst vjernik tog koncepta do kraja života.

„Eskimi su zaista znali šta rade, pomoću svojih iglua. A tako čine i afrička plemena koja grade okrugle glinene kolibe. Oblik globusa potpuno je očigledan. To je najviše organski i prirodni oblik. Uostalom, zaokruženost je svuda: živimo na globusu, mi smo rođeni iz globusa “, rekao je u jednom od svojih intervjua.

Kako je tada napomenuo, „Globus kombinuje najveći mogući volumen s najmanjom mogućom površinom, tako da vam je za to potreban minimum materijala. To je ušteda prostora, vrlo je ekološki i gotovo bez održavanja. Trebam li reći više?”

Oživljavanje ovog projekta nije bilo lako i Kreijkamp je bio prisiljen na kompromise, svoje ustupke, uključujući stabla (koje nije htio) i korištene materijale.

Zamišljao je poliester, koji bi globus učinio vrlo laganim, ali protivpožarni propisi prisilili su ga da ide sa dva sloja betona ojačanog stakloplastikom i izolaciju kamenom vunom.

Kuice koje najviše naliče lopticama za golf u Den Boschu su još više upečatljive zbog svog okruženja.

Konstrukcije slične kockama u Roterdamu možda su poznatije, ali njihov uticaj umanjuje arhitektonski eklekticizam slavnog grada.

S druge strane, Bolwoningen živi u tipično prigradskom naselju koje se nalazi u srednjem, običnom holandskom gradu.

Ovo, možda, objašnjava zašto se i dalje osećaju kao vanzemaljska naselja više od tri decenije nakon što su ljudi prvi put uputili pogled na njih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.