S ovih 9 koraka pretvorite staru u novu spavaću sobu

Spavaća soba- bračni kreve, tabure, ormar

Renovirati jednu sobu ne čini se kao nekakav osobiti zahvat. Pa i nije, ukoliko imate pravu ideju i dobre uputstva kako šta učiniti. Upravo to vam donosimo u ovome članku.

Spavaća soba
Spavaća soba

Kako staru spavaću sobu transformisati u posve novu, privlačnu i ugodnu oazu iz koje ćete izlaziti odmoreni, a vraćati se u nju s osmjehom na usnama.

I neće vam za to biti potrebno mnogo, ni vremena ni novca. U 9 zahvata posao će biti obavljen, a vi ćete imati sasvim novu spavaću sobu, luksuzan i udoban raj za sebe. Većinu zahvata moći ćete i sami obaviti.

1. korak – raščistite i sagledajte raspoloživi prostor

Staru spavaću sobu treba najprije isprazniti. Dok to radite potrudite se da izdvojite one stvari i odjeću koja vam je višak. Sve što ne koristite, što vam se više ne sviđa, što ne vidite u svojoj budućoj spavaonici spakujte u kutije i pohranite ili prodajte ili darujte.

Spavaća soba- bračni krevet i fotelja

Budite svjesni da gomilanje opterećuje. Psiholozi često ističu kako je natrpavanje prostora, pogotovo spavaće sobe, nešto najgore što možete napraviti u interijeru. Na taj način, kažu, ne stvarate prostor za nove stvari i novu pozitivnu energiju.

Zato, oslobodite svoju spavaonicu od nepotrebnih stvari i pri tome cijelo vrijeme imajte na umu cilj – vaša buduća spavaća soba je udobna prostorija lijepog izgleda!

Idealna pozicija spavaće sobe je u sklopu spavaćeg trakta, u kojem su smještene kupaonice i garderoba.

Stručnjaci kažu kako bi spavaći trakt trebao biti odvojen od dnevne zone, odnosno bučnih dijelova stana, kako bi se osigurali mir i intima.

Time ćete omogućiti situaciju u kojoj jedan član porodice gleda televizor, a drugi može u miru spavati. Osim toga, spavaća soba trebala bi biti blizu kupaonice i zato da, na primjer, ne šetate u pidžami dok su gosti još u dnevnom boravku.

Spavaća soba je prostorija u kojoj većina počinje i završava svaki dan.

Iz tog razloga važno je da, osim funkcionalnosti i estetike, pruža mir, intimu, udobnost i toplinu.

Zbog organizacije namještaja, ali i potrebne količine zraka, potrebno je poštovati minimalnu kvadraturu. Za odraslu osobu potrebno oko 15 m3 zraka, a za dijete 8 m3.

Iz toga proizlazi sljedeće: ako je visina prostorije klasična, oko 250 centimetara, minimalna veličina spavaće sobe za dvije osobe trebala bi biti od 10 do 12 kvadrata, a za jednu osobu od 6 do 8 kvadrata.

Optimalna površina spavaće sobe za odrasle je od 12 do 15 m2, a dječije spavaće sobe oko 12 m2 jer osim za spavanje, mora osiguravati prostor za rad i igru.

2. korak – odaberite stil uređenja

Čak i prije nego što krenete u raščišćavanje, razmislite kakvu biste spavaću sobu željeli. Pregledajte fotografije na specijalizovanim web stranicama, u časopisima ili kod svojih poznanika i prijatelja.

Spavaća soba- bračni kreve, tabure, ormar

Imajte na umu kvadraturu vaše prostorije, položaj prozora u vrata, stranu svijeta gdje se nalazi spavaća soba i koliko sunca dobija tokom dana i tokom godine (pa ćete znati trebate li roletne i guste zavjese ili ne).

To će vam olakšati i odabir stila. Osnovni namještaj svake spavaće sobe čine krevet i ormar, a njihove dimenzije su uslovljene veličinom i oblikom prostorije.

Najbolja orijentacija za spavaću sobu je istočna, tako da sunce obasjava prostor neposredno nakon izlaska.

To buđenje čini ugodnijim i lakšim, a dobro je znati i da sunčeve zrake imaju antibakterijski učinak ako prodiru duboko u prostor.

Smještajem spavaonice na istok, u ljetno vrijeme prostor se do večeri stigne rashladiti i pruža ugodniji san.

Osim istoka, prihvatljive su još orijentacije na jug i jugoistok, dok zapadnu i sjevernu orijentaciju treba izbjegavati. Zapadnu stranu zbog vrućine, a sjevernu zbog nedovoljne izolacije.

Pri uvažavanju svega navedenog, a prilikom odabira stila uređenja spavaće sobe, svakako, nemojte zanemariti i ono što vi volite. Koje boje su vam drage, koje vas opuštaju, želite li puno ili malo detalja, hoće li u spavaonici biti televizor ili ne (mi ne preporučamo, ali…).

Raspitajte se, takođe, ako nemate namjeru mijenjati postojeći namještaj, na koji biste ga način mogli obnoviti.

3. korak – izolujte zidove

Spavaća soba mora odavati dojam tople i ugodne prostorije u kojoj se zvukovi izvana minimalno pojavljuju.

To ćete lako postići unutrašrnjom izolacijom zidova. Osim toga, tako ćete biti sigurni i da ste riješili problem vlage i plijesni u prostoru.

Za oblaganje zidova određenim materijalima nećete trebati posebne majstore. Posao možete i sami napraviti. Nakon što ste napravili oblogu, zidove obradite na način koji vam odgovara.

4. korak – odaberite boju za zidove i ostalo u spavaonici

Dizajneri preporučuju osnovno pravilo – kako biste vizualno dobili prostraniji prostor birajte svijetle boje, a ako je soba dovoljno velika odaberite boju koju najviše volite.

Pa ipak, nek’ vam to ne bude imperativ. Ima i obrnutih primjera koji sjajno funkcionišu u prostoru.

Prilikom odabira boje uzmite u obzir i visinu prostorije. Što je strop niži to bi boja trebala biti svjetlija. Ako imate nizak strop, odaberite bijelu ili svijetlo žutu boju, a ako vam je strop visok, tada će tamnije boje dodati toplinu u vašu spavaću sobu.

Neutralne boje – bež, siva, boja pijeska ili smeđa dobro će se uklopiti u svaki prostor. Jednostavno se komponuju s drugim bojama, što olakšava proces uređenja interijera.

Neutralne boje zidova slagaće se s namještajem i dekorativnim predmetima u većini slučajeva. Problem s ovim je što odabirom tih boja nećete nikoga oduševiti, pa ni sebe.

Zapravo su dosadne, pa vam preporučamo da pokušate nešto drukčije od onog na što ste navikli! Ipak, ne sviđa li vam se naš prijedlog sve može biti odlično i s neutralnim odabirom ukoliko dodate interijeru kakav dobar tepih ili posteljinu u nekoj posebnoj boji.

Dakle, želite li sigurnu opciju s kojom teško da možete pogriješiti, tada su neutralne boje za vas.

Pastelne boje su nježne, opuštajuće i doprinose dobro snu. Riječ je o blagim nijansama žute, plave, zelene, ljubičaste i ružičaste.

Problem s ovakvim bojama zidova je što mogu izgledati previše djetinjasto, pa bi ih trebalo kombinovati s jačim bojama namještaja, posteljine i dekoracije.

Jarke, snažne boje ne preporučamo iako u umjerenoj dozi mogu izgledati vrlo efektno.

Budući da su mir i opuštajuća atmosfera ključni za dobar san, a vibrantne boje podižu energiju mogu negativno djelovati na san.

No, ako ih baš volite tada je proljetna zelena pravi odabir, jer zelena boja sama po sebi djeluje umirujuće i opuštajuće.

Crveni i narančasti zidovi u spavaćoj sobi inspirišu strast i toplinu, ali žive nijanse mogu djelovati opterećujuće. Svjetliji, nježniji tonovi tih boja biće u redu.

Žuta boja na zidovima u spavaćoj sobi takođe kreira toplinu, a pastelne i svijetle nijanse daju iluziju većeg prostora i dodatnog osvjetljenja.

Za atmosferu slobodnog, čistog prostora u spavaonici idealna je plava boja zidova. Ona podsjeća na more i nebo, te kreira otvoreni ugođaj i prozračnost.

Ljubičaste boje kao i ružičaste na zidovima u spavaćoj sobi djeluju romantično, ali mogu djelovati pretjerano djevojački, pa nisu pogodne za bračnu sobu.

Smeđe boje, pa i siva imaju umirujući efekat, te su vrlo pogodne za boju zidova spavaće sobe.

Zelene nijanse su dobar odabir za spavaću osobu, ali samo svjetliji, vedri tonovi. Tamnije i zagasite boje zelene mogu podsjećati na bolnicu i stvarati takvu atmosferu.

5. korak – pod u spavaćoj sobi

Želite li moderan izgled izbjegavajte tepihe, ali ako želite bogat i topao izgled izaberite kvalitetan tepih.

Važno je da znate kako će tamne boje tepiha učiniti da se prostor doima manjim. Isto tako, važno je da izaberete i vrstu poda.

6. korak – krevet i ostali namještaj

Krevet je glavni objekat u spavaćoj sobi i trebao bi biti centralni dio sobe. Veliki krevet zauzeće većinu mjesta u prostoru standardnih dimenzija pa njegovu veličinu svakako prilagodite sobi i broju osoba koje će ga koristiti.

moderna spavaća soba- fotelja- bračni krevet

Savjet stručnjaka je da je uvijek bolje uzeti malo širi krevet za jednu osobu, a ne onaj najuži od 80 centimetara.

Bračni krevet trebao bi imati dimenzije minimalno 140×200 centimetara, a najčešće su 180×200 centimetara.

Ako su osobe visoke, krevet je potrebno napraviti po narudžbi: 220-240 centimetara. Prije nego što kupite krevet i madrac, trebate znati da na dimenzije madraca minimalno treba dodati od 6 do 10 centimetara, koliko obično zauzima okvir kreveta.

Standardna dužina madraca je 200 cm, iako se ponekad koriste i oni od 190 cm koji su nekada bili standard.

Kad je riječ o visini kreveta, niži kreveti visine od 30 do 35 centimetara ponekad estetski izgledaju privlačniji, ali su zapravo manje praktični jer treba voditi računa o sjedenju i ustajanju s takvog kreveta, pogotovo visoki i stariji ljudi koji to teže obavljaju nego s onog klasičnog od 45-50 centimetra visine.

Oko kreveta treba biti minimalna širina slobodnog prostora za prolaz od 60 do 70 cm. To je vrlo važno da biste mogli pristupiti krevetu, a ne da noću, ako idete na zahod, skačete preko partnera. Takođe, to omogućuje da lakše namjestite krevet. Nije preporučljivo da je glava odmah ispod prozora ili uz radijator.

Ostatak prostora radije iskoristite za ormare ili neke druge praktične stvari koje smatrate potrebnim. Prostor možete proširiti i ogledalima, stoga ih slobodno birajte u što većem broju ili veličini.

Imate li finansijskih mogućnosti, radite namještaj po mjeri jer ćete tako najbolje iskoristiti svaki kutak prostorije, a informišite se i o komadima namještaja koji mogu služiti u više svrha ili se, primjerice, razvlačiti po potrebi i štedjeti prostor.

Izaberite posteljinu i boje u kojima uživate, te dizajn koji odgovara vašoj osobnosti. Ako ste ljubitelj životinja razmislite o zebra uzorku. Ako volite vrtove, probajte nešto cvjetno.

7. korak – prozori i prirodno svjetlo

Oslobodite prozore. Lijepa zavjesa može pretvoriti sobu u privlačnu i toplu, ali ako stavite zavjese u previše slojeva, ukrasa i boja, zagušićete prostor.

prozori i zavjese u spavaćoj sobi

Imate li sreće i puno prirodnog svjetla u stanu, to je divno za sve prostorije, ali spavaćoj sobi treba malo manje raskoši.

No, to zaista nije problem jer ćete višak svjetla lako riješiti s malo tamnijim zavjesama koje će sobi dati glamurozniji stil.

8. korak – rasvjeta

Tržište je puno raznoraznih lampi. Dodajte lampe koje idu uz posteljinu ili zavjese, te koje će komplimentirati vašem novom stilu.

Ljudi često zaboravljaju osnovnu rasvjetu iznad ili pored kreveta, koja će biti dovoljna za čitanje navečer.

Intimna rasvjeta i ukrasne lampe po zidovima uvijek su simpatični, ali ako često čitate ili radite navečer, u krevetu morate imati dobru rasvjetu.

9. korak – dekoracija

Dekoracija će dati završni dodir sobi, ali s ukrasima nemojte pretjerivati kako ne biste prostor previše natrpali.

Ukoliko stavljate u spavaću sobu umjetnine i detalje treba voditi računa o proporcijama.

Negativan primjer je mala slika nasred zida iznad uzglavlja kreveta. Ili stavite jednu veliku sliku ili nekoliko manjih koje se lako mogu rasporediti na više načina.

Na stranicama magazina i u emisijama o uređenju interijera, često se na spavaćem krevetu mogu vidjeti gomile jastuka.

Skidati te silne jastuke s kreveta i ponovno ih namještati, svaki dan, jednostavno je previše posla.

Zato, budite umjereni, ne množite jastuke samo da bi vaša soba izgledala kao s naslovnice.

Izvor: renoviranje.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.