Ovo su najljepše zgrade u Evropi

Operska kuća u Oslu, Norveška

Živimo u vremenu u kojem je teško da nas bilo šta oduševi, jer mislimo da smo sve već vidjeli. Ipak u realnom svijetu, van digitalnog u kojem smo zarobljeni, postoje ljepote i bogatstva oku primamljiva i vrijedna divljenja.

Operska kuća u Oslu, Norveška
Operska kuća u Oslu, Norveška

Arhitektura u Evropi se razvija od davnina i svakodnevno napreduje, pa nam savremena umjetnost nudi nove, savremene, moderne i estetski veoma upečatljive zgrade u mnogim evropskim gradovima.

Operska kuća u Oslu (Norveška)

Ovo je dom norveške nacionalne opere i baleta koji se nalazi u srcu Osla. U zgradi se nalaze brojne scene, hodnici i radni prostor za preko 600 baletskih i operskih profesionalaca.

Hodnici su fantastični – rađeni uz pomoć brojnih umjetnika i arhitekata iz firme “Snøhetta”.

Operska kuća se nalazi tik uz luku, toliko da izdaleka izgleda kao da izvire iz vode.

Takođe se možete popeti na krov i uživati u panoramskom pogledu na Oslo i fjordove u bilo koje doba godine.

Skandinavska kula Viktorija (Švedska)

Skandinavska kula Viktorija
Skandinavska kula Viktorija

Ovaj hotel je visok 117 metara i najviša je građevina u Stokholmu. Gradnja je završena 2011. godine.

Nalazi se u Kista distriktu, i ime je dobio po Viktoriji, prestolonaslednici Švedske.

Zgrada podsjeća na elegantnu haljinu sa šljokicama – “obučena” je u preko 8,000 trouglastih prozora koji reflektuju nebo.

Osoba zaslužna za ovaj fantastičan dizajn je švedski arhitekta Gert Wingårdh.

“Arnhem” stanica (Holandija)

Arnhem central Holandija
Arnhem central Holandija

“Arnhem Centraal”, je najveća željeznička stanica u Holandiji, i ime nosi po mjestu u kom se nalazi.

Sagrađena je 1845. godine ali je 2006. započeta rekonstrukcija koja je trajala do kraja 2015. godine. Arnhem je veliki transportni čvor u Holandiji koji je nakon renovacija dobio potpuno novi imidž.

Postao je poseban zbog fluidnog dizajna inspirisan tečnošću, gdje se mogu vidjeti krivine i obline koje dosežu do plafona i služe praktično kao stubovi.

Projekat je koštao oko 37,5 miliona evra, i time je pretvoren u novi transportni i komercijalni centar.

Roterdamski sajam (Holandija)

Roterdamski sajam
Roterdamski sajam

“Markthal” ili sajam u Roterdamu je velika zgrada koja služi u stambene i komercijalne svrhe sa velikom pijacom u prizemlju.

Zvanično otvaranje je izvedeno u oktobru 2014. godine, a izgradnja je trajala oko pet godina. Ovo remek-djelo je rad velike građevinske firme MVRDV – eksterijer podseća na džinovsku potkovicu sa staklenim fasadama sa obe strane.

Ono što ovu zgradu čini jedinstveno su umjetnički radovi unutar nje koji su djelo umjetnika Arna Koenena, napravljena uz pomoć najsavremenije 3D tehnologije.

“Aula Medica” (Švedska)

Aula medica Svedska
Aula medica Svedska

U Švedskoj je “Karolinska” institut gdje se nalazi ogroman kompleks dvorana za predavanja sa auditorijumom koji može da primi i do 1000 ljudi. Izgradnja je započeta 2010. i skoro u potpunosti je finansirana od strane Erling-Presson fondacije.

Izgradnja je završena 3 godine kasnije i osim ogromnog auditorijuma, ima kancelarijski prostor za oko 90 ljudi, na stotine mjesta za konferencije, dva restorana i kafić.

Ova zgrada je namijenjena da služi kao veliki naučni simpozijum koji takođe pruža dovoljno mjesta za konferencije, predavanje i gala recepcije.

Fondacija “Luj Viton” (Francuska)

Fondacija Luj Viton

Ovaj divni pariski muzej je otvoren u oktobru 2014. godine. Sagrađen je kraj vodene bašte, okružen sa 12 staklenih “jedara” koji mu pružaju izgled kao da je u pokretu, dok istovremeno reflektuje okolinu, konstantno mijenjajući svjetlo.

Sadrži 11 galerija, 3.850 kvadratnih metara muzejskog prostora kao i amfiteatar od hiljadu mjesta.

Ovo je djelo kanadsko-američkog arhitekte Franka Gerija koji je takođe dizajnirao “Guggenheim” muzej u Bilbau i muzej Volta Diznija u Los Anđelesu.

Zbog svog karakterističnog izgleda, zgrada je dobila nadimak “ledeni brijeg”, i ona je dom umjetničke kolekcije najbogatijeg čovjeka u Francuskoj, Bernarda Arnaulta.

Vertikalna šuma (Italija)

Vertikalna šuma Italija
Vertikalna suma Italija

“Bosco Verticale”, ili prevedeno, vertikalna šuma je stambena zgrada u Milanu. Boeri studio je zaslužan za dizajn, uz veliku pomoć čuvenih botaničara i horikulturalista.

Ova zgrada je najbolji primer duha nove civilizacije koja teži ka očuvanju životne okoline i energije.

Ova “šuma” je sačinjena od dvije kule visoke 80 i 112 metara, kao i na hiljade biljaka i drveća svakakvih vrsta i veličina.

Tamo možete kupiti stan po cijeni od oko 3 000 do 12 000 evra po kvadratnom metru.

Ova zgrada je od posebnog značaja jer neutrališe smog, proizvodi više kiseonika, i umanjuje buku, čineći taj dio Milana jednim od najmirnijih krajeva.

Tržni centar “Emporia” (Švedska)

Tržni centar Emporia
Tržni centar Emporia

Po treći put na ovoj listi, Švedska zauzima mjesto – ali sa dobrim razlogom. Njihove zgrade su u posljednjih desetak godina zaista jedne od najbolje dizajniranih u Evropi.

Ovog puta je riječ o velikom tržnom centru u gradu Malmö koji je otvoren 25. oktobra 2012. godine.

“Emporia” je definitivno posebna zbog svog ogromnog krova koji se naginje poput talasa nad posjetiocima kako prilaze glavnom ulazu, dok staklo od kojeg je sačinjen zaista čini da izgleda kao nešto što je izašlo iz mora, ujedno reflektujući okolinu.

Unutrašnjost je istaknuta prelijepom nijansom plave, u boji okeana. Centar inače ima sve – od stambenog prostora, kancelarija i prodavnica, a krov je isplaniran tako da ima park, terase i zelene površine.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.