Casa Brutale- kuća u stijeni koja sve ostavlja bez daha

casa brutale

Casa Brutale je monolitna konstrukcija koju su 2015.godine konstruisale arhitekte holandskog studija OPA (Otvorena platforma za arhitekturu).

casa brutale

Ova kuća je u potpunosti uklopljena u njeno okruženje, nudeći spektakularni pogled sa litice na Egejsko more.

Riječ je o objektu koji je na revolucionaran način integrisan u okolinu, dok je vizualni uticaj minimalan, sa samo jednom fasadom na litici.

Rezidencija je građena jednostavnim materijalima: drvetom, staklom i betonom, sa konvergencijom okolne zemlje i vode.

Krov Casa Brutale je u stvari ostakljeni bazen s dnom, a kako kažu stvaraoci, predstavlja nastavak poezije Egejskog mora, koja je u savršenoj komunikaciji s nepreglednom plavetnilom grčkog neba.

Oblik bazena omogućava veličanstveni pogled, a centralnu pažnju zauzima igra svjetlosti i sjenki.

Casa Brutale je definisana s tri debele betonske ploče sa svim instalacijama.

casa brutale

Kristalni bazen je izrađen od ojačanog stakla, a postavljen je između zidova kako bi ublažio tvrde materijale i obilno pustio prirodno svjetlo, osvjetljavajući cijelo područje.

Ogromna stakla na fasadi prave savršeni okvir gdje se izvlači ljepotu Egeja, a sitni detalji od čelika koji je presvučen crnom bojom i starih smeđih/ crvenih drvenih komada, upotpunjuju kompoziciju.

Podzemna zgrada koristi savršen homeostatski mehanizam sa toplotnom izolacijom iz okolnog tla i rashladnim svojstvima bazena.

Svjetlost prodire u prozirne ili polu-prozirne površine, milujući prelamanjem i sjenkama goli beton.

Oodsjaj se može vidjeti po gotovo cijeloj kući, što daje osjećaj da se kuća nalazi pod morem. Osim toga, to znači da će kuća cijelo vrijeme imati danje svjetlo.

casa brutale

Goli beton ili beton brut je tehnika završne obrade po kojoj je ime dobila i Casa Brutale.

Kako autori navode, kuća je sirova, nepretenciozna, monolitna, obložena drvenim daskama koje se koriste za oblikovanje livenja.

Nakon što se spustite 50 stepenica do Egeja, pod sjenkama epskih betonskih greda, stižete do ulaza, koji je takođe dostupan liftom.

casa brutale

Visoka, rotirajuća vrata od ostarelog drveta (sa osovinom u dužini od ¾) otvaraju se kroz staklenu fasadu koji pruža prekrasan pogled na more.

Preostali prostor je gol, čist i jednostavan; minimalizam u svom najboljem izdanju.

Trpezarijski sto je od lijevanog betona kombinovan je s betonskim klupama, obloženim toplim drvetom.

Na zidu pored klupe nalazi se i kamin.

Iza stola za ručavanje formirana je soba za goste ispod staromodne Zoellner ploče sa staklenim uglom.

Pored gostinske sobe nalazi se mali prolaz do pomoćnih prostorija (ostava, kupatilo i toalet).

casa brutale

Unutrašnje stepenište sastoji se od tankih, čeličnih stepenica koje omogućavaju optički kontinuitet od kuhinje do staklene fasade.

Stepenice vas vode na sprat sa balkanom, gdje je glavna spavaća soba izložena istoj nadmoćnoj viziji Egeja.

Krevet je od betona sa završnom obradom drveta, dok su zidovi prekriveni ogledalom kako bi se poboljšala igra između svetlosti i senki.

Sve u svemu, Casa Brutale je projekt vizualizacije koji redefiniše skladan suživot čovjeka i prirode u poetičnom omažu čistom brutalizmu.

Naprosto odvaljivanjem jednog komada stijene i na tom mjestu bi se napravila kuća.

casa brutale

Arhitekte kažu kako im za gradnju kuće nije potreban nikakav drugi materijal pored onog koji se inače koristi za gradnju nekretnina.

Kako javlja CNN, kuća je dobila kupca i biće napravljena 1.600 metara iznad visine mora, to jest “uklesana” u jednu stijenu u Libanu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.