Kako boje zidova utiču na naše raspoloženje?

Boje u našim domovima mogu uticati na naše raspoloženje te na produktivnost. Istraživanje u Engleskoj pokazalo je da je većina zidova u domovima bijela ili siva.

Takvo je stanje vjerovatno slično i u ostalim zemljama, a razlog je taj što se neutralne boje dobro slažu s različitim namještajem, a i vizualno povećavaju prostor. Ali iako se te boje čine praktičnima, a čak i umirujućima, pokazalo se da možda i nisu najbolji izbor.

Psiholog Li Čembers objašnjava kako neutralni zidovi mogu povećati depresivne osjećaje, pogotovo kod žena.

Ali ne možete sve riješiti tako da na zidove nabacite jarke boje jer su istraživanja pokazala da su muškarci bili lošije volje i imali manju produktivnost u sobama narančaste i ljubičaste boje.

Još jedna boja koje se treba kloniti je crvena, za koju su istraživanja pokazala da je najmanje popularna među bojama za zidove.

“Crvena prirodno privlači oko i nije slučajno da je se često povezuje s uzbunom ili hitnim službama. U kućnoj kancelariji, crvena može brzo postati prestimulativna pa možete imati problema s koncentracijom i agresivnim osjećajima”, kaže Čembers.

Ipak, crvena ima mjesto u domu na kojem dolazi do njenog punog potencijala, a to je kućna teretana.

“Studije su pokazale da crvena potiče protok krvi i ubrzava rad srca, šta je tačno ono što vam treba tokom treninga”, kaže Čembers.

Najbolje boje za dom

Najbolje boje za raspoložene i produktivnost u domu su nijanse plave.

“Plava podstiče mir, koncentraciju i emocionalnu ravnotežu. Ipak, previše dobre stvari može biti loše pa vas tako previše plavih površina može učiniti preopuštenima i manje kreativnima. Razmislite o ‘razbijanju’ plave ponekim toplim tonovima”, savjetuje Čembers.

Još jedna boja o kojoj bi mogli razmisliti je zelena.

“Kako je to boja staloženosti i rasta, uzrokuje manje umora oka što pomaže dugotrajnijem fokusu i koncentraciji. Njeni smirujući efekti slični su kao kod plave boje, ali isto tako treba priznati da zelena nije toliko poticajna za produktivnost kao plava, ali je bolja za vaše opšte raspoloženje”, zaključio je Čembers za “Metro.co.uk”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.