Znate li za boho i hygge pravila za uređenje enterijera?

Sa dolaskom jeseni osim promjena u ormaru i cipelaru, pa i njezi kože, možete unijeti promjene i u uređenju vašeg unutrašnjeg prostora u domu recimo prema boho i hygge pravilima.

Boho stil

Boho stil karakterišu bijeli zidovi ukrašeni raznim pletenim ukrasima, ogledalima, policama s cvijećem, prirodni materijali poput drveta ili ručno rađenih tkanina, ratan i pletivo u svim oblicima. Prozračno, svijetlo i cosy. Riječ je o popularnom stilu, koji se kombinovanjem jednostavnih primjeraka može pronaći u gotovo svakom enterijeru. Prvo od čega treba da krenete su boje. Prevladavaju one zemljane, bijele i bež, a u obzir dolaze i smeđa, zelena, boja pijeska i siva.

A uz kombinaciju tih svijetlih boja uvijek možete kombinovati tirkiznu, plavu i crvenu. Pozabavite se i detaljima. Prigušene vintage lampe, mirisne svjećice ili sijalice koje možete ostaviti cijele godine i na balkonima i u sobama, a one će biti zaslužne za romantični duh ovog stila.

Hygge stil

Uređenje doma u skandinavskom stilu posljednjih je nekoliko godina veliki hit, a sinonim za udobnost i jednostavnost je hygge filozofija. S obzirom na to da zimu provodimo više unutra nego vani, važno je da domove uredimo tako da nam prvenstveno bude udobno.

Hygge je nemoguće prevesti na bilo koji drugi jezik, ali svakako ga možemo poistovjetiti s jednostavnošću, toplinom, ugađanjem sebi i pronalaženjem mira sa samim sobom. Ova filozofija provlači se kroz sve aspekte života, a jedan od njih je i u uređenju enterijera.

Osim dnevne sobe, važno je kako urediti i spavaću sobu. Vuna kao prirodan materijal savršena je za grijanje u dugim zimskim noćima, a mekane i udobne jastučnice odlična su podloga za dug i kvalitetan san i odmor nakon stresnog radnog dana. Mekani tepih takođe će pridonijeti hygge atmosferi i za njega vrijedi jednako pravilo što mekši i što jednostavnijeg dizajna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.