Globalno tržište nekretnina: Šta nas očekuje u narednih 10 godina?

Cijene nekretnina će u narednih 10 godina značajno porasti u svim djelovima svijeta, objavljeno je na sajtu Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Rezultat je ovo ankete ekonomskih stručnjaka (EES) koju kvartalno provode njemački Ifo institut i Institut za švajcarsku ekonomsku politiku. U skladu s tim, cijene nekretnina u svijetu će u sljedećih 10 godina rasti u prosjeku 9% godišnje. U Njemačkoj se očekuje rast od 7,2 %, u Austriji 6,9 %, a u Švajcarskoj 4,8 %.

 

 

” Rast cijena nekretnina više je podstaknut potražnjom nego ponudom” – kaže Timo Wochner, istraživač Ifo instituta. Viši životni standard i veći prihodi, ali i želja za većim životnim prostorom i rast stanovništva dovode do povećane potražnje na tržištu nekretnina u mnogim zemljama u svijetu. I trend porasta broja kućnih kancelarija doprinosi tome.

” Čimbenici ponude kao što su ograničeni proizvodni kapaciteti, više cijene građevinskog materijala i nedostatak građevinskog zemljišta takođe znatno pridonose rastu cijena nekretnina” – kaže Wochner.

Stručnjak objašnjava na šta treba paziti i kako dobro odabrati pri kupovini nove nekretnine.

Monetarnu politiku, inflaciju i vladine politike 12 posto ispitanih u anketi navelo je kao pokretače rasta cijena nekretnina. Očekuje se da će rast cijena nekretnina biti ispod svjetskog prosjeka u zapadnoj Evropi (6,4 %) i Sjevernoj Americi (7,7 %). Znatno veće stope rasta očekuju se u južnoj i istočnoj Evropi (18,4 odnosno 14,9 %). Naročito bi cijene nekretnina mogle porasti u južnoj i zapadnoj Aziji (25,1 % i 22,4 %) te u Srednjoj Americi (24,4 %). Na regionalnoj su razini očekivanja cijena nekretnina u snažnoj korelaciji s odgovarajućim inflacijskim očekivanjima stručnjaka.

” Stvarne stope rasta biće niže. Cijene kuća u Njemačkoj porasle su za više od 81 % u posljednjih deset godina i taj će se trend vjerovatno nastaviti – kaže istraživač Ifoa Philipp Heil. U Austriji su porasle 95 %, a u Švajcarskoj 44 %. U anketi provedenoj od 14. juna do 2. jula ove godine učestvovalo je 1405 stručnjaka iz 133 zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.