Idealan travnjak u nekoliko koraka

 

Teško je zamisliti lijepu okućnicu bez travnjaka. Travnjak je ukras za svaki dom, stvoren za porodične aktivnosti u toplim danima. Trebao bi biti gust, zdrav, jednostavan za održavanje i otporan na vremenske uslove.

Travnjaci su najjednostavniji način kako korovom zarasle ili neuređene površine pretvoriti u vizualno prihvatljive zelene prostore. Ipak, travnjak bi bilo dobro pomno isplanirati, tlo pripremiti, ako je potrebno učvrstiti podlogu, kao i pravilno odabrati sjeme i vrijeme sadnje. Važni su i prvo košenje, kao i redovno zalijevanje i održavanje, a cijeli ovaj proces ozelenjivanja donekle možete pojednostaviti odabirom travnog busena.

Kada izraditi travnjak?

Travnjak je najbolje izraditi u proljeće (od aprila do maja) i u jesen (od kraja septembra do oktobra), a svako od ovih godišnjih doba nosi svoje prednosti i mane. Sredinom proljeća zemlja obiluje vlagom nakon zimskog perioda te opada opasnost od mraza, a temperatura za klijanje i rast trave je optimalna. Prije vrućih ljetnih mjeseci travnjak se ima priliku kvalitetno ukorijeniti. Ako je proljeće toplo i suvo travnjak treba zalijevanje.

Jesenje postavljanje (uz pretpostavku čestih kiša), osigurava optimalnu vlažnost tla, međutim previše kiše može isprati sjeme. U jesen nema opasnosti od suše ili mraza i trava će se dobro ukorijeniti prije hladnih mjeseci.

 

Sijanje trave

Sijanje trave je najpopularniji način za izradu zelene oaze oko kuće. Niska cijena izrade travnjaka je velika prednost ovog rješenja. Sijanje sjemena trave nije posebno zahtjevno – možete i sami to napraviti. Kod sjetve travnjaka potrebno je pričekati nekoliko tjedana dok travnjak ne postane gust. Ova metoda izrade travnjaka nije pogodna za padine zbog činjenice što kiša lako ispere sjeme. Nedostatak takvog travnjaka je da, kako raste trava, i korovi u tlu takođe klijaju.

 

Priprema tla

Korijenje trave duboko je oko 15 cm. Tlo treba očistiti od odumrlih dijelova biljaka i smeća (npr. građevinskog otpada), zatim izravnati pa preći valjkom. Idealan supstrat ima pH od 5,5 do 7,0 zato mogu biti potrebna posebna gnojiva kako biste dobili te vrijednosti. Trava najbolje uspijeva na pjeskovitoj ilovači, pa ako je tlo preteško, treba ga dopuniti sitnim šljunkom, a ako je previše pjeskovito, treba dodati treset.

 

Odabir sjemena i potrošnja na m2

Na 1 m2 travnjaka treba sijati oko 25-30 g sjemena iz čega proizlazi da je za oko 50 m2 travnjaka dovoljno 1,25-1,5 kg sjemena. Neke sorte trave vole sunčanije uslove, a druge bolje uspijevaju na malo vlažnijem sjenovitom terenu. Raspitajte se u specijalizovanim trgovinama sjemena, kod krajobraznih arhitekata ili posegnite za univerzalnim vrstama koje bi trebale uspijevati u gotovo svim uslovima.

Sjeme se sije ručno i dvosmjerno – pola sjemena u jednom smjeru, a druga polovina okomito na prvi. Zatim sjeme prekrivamo zemljom u sloju debelom oko 1-2 cm (ako ga ne pokrijemo, mogu ga uništiti vjetar, jako sunce ili ptice) te tlo izvaljamo. Svježe zasijano područje treba redovito zalijevati, a nakon desetak dana sjeme bi trebalo proklijati.

 

 

 

Prvo košenje trave

Važan element njege travnjaka je njegovo košenje. Travu treba kositi kad dosegne visinu oko 6-8 cm, a treba paziti da ne pokosimo više od jedne trećine visine. Košenje je nužno za razmnožavanje i pravilan razvoj korijenskog sistema. Tokom vegetacijske sezone, travu treba kositi svakih 7-10 dana.

 

Izrada travnjaka – travni busen

Drugi način izrade travnjaka je postava travnog busena (tepih). Travni busen je prirodni uzgojeni travnjak, u obliku rola. Prednosti u odnosu na klasično zasijan travnjak su: brzina postavljanja, kvalitet (jer je uzgojen od posebno odabranog sjemena) i čistoća travnjaka (koji je bez korova i bolesti). Nije problematičan za postavu, no zahtijeva pripremu tla kao kod sijanja trave. Još jedna prednost je mogućnost postavljanja travnjaka čak i u kasnu jesen, jer je travni busen otporniji na mraz. Potrebno je obratiti pažnju da se role travnog busena postavljaju dovoljno blizu kao se ne bi stvorio prazni prostor između. Nakon polaganja potrebno je travnjak dodatno izravnati valjkom za travu. Busen je, kao i klasičan travnjak važno dobro zalijevati i održavati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.