​Najbolja mjesta za gradnju bazena u dvorištu

 

Gradnja bazena velik je i zahtjevan projekat, koji sa sobom donosi mnoštvo pitanja za investitora i graditelja. Jedno od najčešćih pitanja svakako je: koje je mjesto u dvorištu najbolje za gradnju bazena? Iako odabir lokacije u konačnici zavisi od vas, nekih pravila ipak se pametno pridržavati.

Evo nekoliko savjeta po pitanju smještanja bazena u dvorište. Nabrojaćemo gdje nije pametno izgraditi bazen i šta bi sve moglo negativno uticati na stanje bazena u budućnosti. Takođe, predložićemo vam gdje je najbolje mjesto za bazen u dvorištu:

Bazen uz kuću

Najbolje mjesto za bazen treba puno sunca.
Sunce je jedan od osnovnih preduslova za ugodno i zabavno kupanje u bazenu. Naime, sunčeve zrake tokom čitavog dana (ako je bazen dobro smješten) griju vodu u bazenu, a ujedno omogućuju kupačima ugodno kupanje. Pozicioniranje bazena na lokaciju gdje nema puno sunčevih zraka, smanjiće upotrebljivost bazena za nekoliko sati dnevno – jer će kupačima biti hladno kupati se bez sunca.

Stručnjaci savjetuju kako je najbolje bazen pozicionirati prema jugu ili zapadu. Na taj način bazen će imati uglavnom maksimalnu iskoristivost sunčanih sati te će biti ugodno u bazenu provoditi više vremena. No, odluka gdje i kako izgraditi bazen – u konačnici zavisi o poziciji i mogućnostima vašeg dvorišta.

 

 

Najbolje mjesto za bazen i kupanje

Izbjegavati kosine i padine za postavljanje bazena

Ako se vaša kuća nalazi na brdu i željeli biste bazen s kojeg će se pružati fenomenalan pogled, to bi vas moglo poprilično puno koštati. Naime, izgradnja bazena na kosinama i strmom terenu može biti iznimno zahtjevan zadatak – bilo po pitanju same izgradnje, bilo po pitanju tehničkih svojstava i sigurnosti izvedbe.

Bazen bi bilo najbolje izgraditi na mjestu gdje nisu potrebne velike intervencije u sređivanje terena uz bazen. Dakle, ravna podloga idealna je za izgradnju bazena, ali i kasnije održavanje. Naime, kose površine mogu biti problematične i iz razloga što će bujice vode donositi nanose blata i smeća koje će naknadno ući u bazen. Ravnim terenom taj se problem eliminira i ne trebate brinuti o eventualnom utjecaju nevremena i vanjskih uvjeta na vodu u bazenu.

Lokacija za bazen

Smjestite bazen blizu kuće, ali ne preblizu.

Smještanje bazena blizu kuće ima svoje prednosti i nedostatke. Prednost smještanja bazena uz kuću definitivno je lakši pristup bazenu i veća privatnost korištenja bazena. Takav bazen može se lakše koristiti, ne trebate brinuti da će se unositi puno smeća i nečistoća, pruža više privatnosti, a ujedno u nekoj kasnijoj fazi može poslužiti za kupanje u hladnijim danima (uz adekvatno natkrivanje i grijanje).

No, pozicioniranje bazena tik uz samo kuću može donijeti i nekoliko velikih problema. Prvo, bazen blizu kuće (ako nije kvalitetno napravljen) može uticati na strukturu temelja kuće i vlagu u kući. Nadalje, takav je bazen opasniji za djecu (ako nije ograđen), a kuća je ujedno i svojevrsni zaklon pa je pitanje koliko će sunca tokom dana dopirati do bazena. U konačnici treba pripaziti i na odsjaj koji voda stvara u sunčanim danima, kako taj odsjaj ne bi ometao vašu svakodnevicu u kući.

Dovoljno privatnosti za bezbrižno kupanje

Možda vam to nije odmah palo na pamet, no prilikom odabira najboljeg mjesta za bazen svakako valja razmisliti i o kriteriju privatnosti kupača. Bilo bi besmisleno napraviti bazen tik pod susjedovim prozorom jer samim tim nemate nimalo privatnosti tokom kupanja. S druge strane, ta se privatnost može postići dodatnim zagrađivanjem i visokim ogradama, ali to je samo još više dodatnog posla – koji povećava i cijenu bazena.

Kada već pričamo o zagrađivanju, pažnju kod odabira lokacije bazena trebate obratiti i na vremenske uslove koji vladaju na dvorištu. Budućim kupačima neće biti nimalo ugodno ako se bazen nalazi na strani dvorišta gdje je uvijek jak vjetar. Kupanje po vjetru nije nimalo ugodno pa pripazite da bazen smjestite tamo gdje nema puno vjetra.

Održavanje bazena za kupanje

Idealno mjesto za bazen daleko od drveća i grmlja

Bazen se ne bi trebao nalaziti između drveća i grmlja, a nekoliko je razloga za to. Prvi razlog je kasnije održavanje bazena, koje će u velikoj mjeri biti naglašeno – ako će se bazen nalaziti u blizini drveća. Htjeli ili ne, lišće s drveća će prije ili kasnije završiti u bazenu, što će uzrokovati učestalu potrebu za čišćenjem bazena. Takođe, eventualna odlomljena grana mogla bi oštetiti bazen ili rub bazena, što će predstavljati izuzetno skupocjenu investiciju u popravak.

Stvar koju takođe trebate imati na umu jeste da će drveće pružati određeni zaklon suncu, što bi vam moglo smanjiti broj sati za kupanje tokom dana. To svakako nije dobro jer želite bazen koristiti u što većoj mjeri, jednom kada ga izgradite. Taj zaklon ima i neke svoje prednosti, ali stručnjaci preporučuju izgradnju bazena bez bilo kakvog drveća i grmlja u blizini.

www.cimerfraj.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.