Boje koje dnevnu sobu čine opuštajućim prostorom

DNEVNA SOBA svijetlo roza

DNEVNA SOBA svijetlo roza

Dnevna soba je mjesto u kojem većina ljudi provede najviše vremena dok je u kući, pa je logično da bi taj prostor trebalo učiniti što ugodnijim za boravak. Predlažemo boje kojima ćete zidovima dati opuštajuću notu, a istovremeno ih je lako kombinovati sa ostalim elementima kako biste uredili svoju oazu mira.

 

MINT ZELENA

Počinjemo sa nježnom, mint zelenom bojom. Nijansa veoma blijedo zelene boje koja je veoma malo zasićena, izuzetno je opuštajuća. Zelena je uvijek bila jedna od najopuštenijih boja koje postoje. I jedna od njenih neprocjenjivih vrijednosti je u tome što je ovo boja na kojoj možete odmarati oči. Zelena je boja koja vas ne umara. Zato su, na primjer, svlačionice engleskih pozorišta zelene, jer na taj način da glumci mogu da odmaraju oči od reflektora.

DNEVNA SOBA mint zelena
DNEVNA SOBA mint zelena

 

NJEŽNO ROZA

Mekana, nježna, blijeda ili pastelno roze, ljupka, je, slatka, topla i nježna boja. Za razliku od zelene, roza je boja koja je u toplom dijelu hromatskog kruga, odnosno u osnovi je crvena, s tim što je ova roza najmanje zasićena od svih ostalih nijansi. Dakle, ako želite da imate i prostor za opuštanje, želite da soba bude topla, onda je nježna roza boja je savršena boja za zidove vašeg dnevnog boravka.
Ako želite da povećate ovaj smirujući efekat, kombinujte ga sa neutralnim, bijelim i svetlim drvenim tonovima. Ako se pitate da li je roza ženska boja, savjetujemo vam da zaboravite taj dosadni kliše i okrečite zidove bojom koja vam se sviđa. Takođe, želimo da vas podsjetimo da je roza do prije jednog vijeka bila bila muška boja. Čak su najpoznatije finansijske novine na svijetu, Financial Times i Gazetta dello Sport, sportske novine koje čitaju isključivo muškarci, štampale svoje stranice u losos roza boji od 1888. godine.

DNEVNA SOBA svijetlo roza
DNEVNA SOBA svijetlo roza

 

DISKRETNA BEŽ

Bež je još jedna topla boja koju možemo naći u mnogim tonovima i varijantama. Mada gotovo sve nijanse bež boje imaju iste osobine, svjetliji bež tonovi najviše opuštaju. Ova boja je takođe topla i gotovo neutralna, ili se smatra gotovo neutralnom. To znači da možemo postići toplu i prijatnu atmosferu, ali i da je to boja koja se može kombinovati veoma dobro. Ona ne pravi probleme kada je u pitanju kombinovanje, ni sa drugim bojama, niti sa bilo kojim materijalom. Zato, ako se pitate da li je bež dobar izbor za vaše zidove, mi vam kažemo samo naprijed.

DNEVNA SOBA diskretna bež
DNEVNA SOBA diskretna bež

 

SVIJETLO PLAVA

Pored zelene, plava je na samom vrhu među bojama koje opuštaju. U svojim nježnim tonovima, taj opuštajući efekat se povećava. Zapravo, plava je najsmirenija boja. Zato je možemo naći u mnoštvu proizvoda čiji kvaliteti se povezuju sa opuštanjem i smirivanjem.
Čak se kaže da se u nekim klinikama agresivni pacijenti odvode u plave sobe da se opuste, kao što Eva Heller navodi u svojoj knjizi Psihologija boja. Ostavljajući po strani ove kuriozitete, da bismo poboljšali umirujući efekat u dnevnoj sobi, najbolje je da kombinujemo plavu sa bijelim i neutralnim tonovima.

DNEVNA SOBA svijetlo plava
DNEVNA SOBA svijetlo plava

ELEGANTNA SIVA

Siva je neutralna boja bez premca. To je ahromatična boja, ali u sivim tonovima imamo mnogo nijansi koje prave međusobne razlike. Mekše i toplije nijanse sive boje imaju malo žućkaste pigmentacije, izuzetno su umirujuće i dodaju toplinu ambijentu. I to je boja koju preporučujemo za krečenje zidova vaše dnevne sobe, ako želite sivu na zidu i želite opuštajuću atmosferu. Pošto je siva potpuno neutralna, onda je možemo kombinovati sa bilo kojom drugom bojom, bilo na zidovima ili kroz aksesoare ili namještaj i nikada nećemo napraviti grešku. I naravno, kao što je slučaj i sa drugim bojama, ako zaista želite da povećate osjećaj opuštenosti, kombinujte sivu sa vedrim tonovima, bijelim i uopšte neutralnim.

DNEVNA SOBA elegantna siva
DNEVNA SOBA elegantna siva

 

Izvor: Mil Ideas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.