Šta sve morate znati pri izboru najbolje ponude za kupovinu stolarije?

alu stolarija, pvc prozor

Na tržištu je sve bolja ponuda stolarije, odnosno materijala od kojih se prave savremeni prozori. Kupci su sve bolje informisani zahvaljujući Internetu, kao i  vodičima o kupovini stolarije. Lako je doći do informacija o izboru kvalitetnog profila, stakla i okova, zato su nekorektni prodavci pronašli nove načine da obmanu kupce.

pvc prozor

Na mnogim portalima i  prodavnicama dobićete mnogo savjeta, a mi smo vam izabrali nekoliko najvažniijih savjeta, kako biste donijeli dobru odluku o kupovini stolarije.

Kada kupujete stolariju i birate između nekoliko ponuda od različitih firmi potrebno je da obratite pažnju na nekoliko važnih detalja kako biste bili potpuno sigurni da ste odabrali najbolju ponudu, odnosno firmu i ponudu koja vam nudi najbolji odnos kvalitet-cijena:

DODATNI TROŠKOVI

Da li je u ponudu uključena demontaža stare stolarije, transport, PDV i montaža nove stolarije. Korektni prodavci će napomenuti da li postoje dodatni troškovi, odnosno da li postoje troškovi koje ćete imati u okviru u toku i nakon zamjene stolarije.

stolarija, drvena vrata, ulazna vrata

Važno je da znate da po standardnim pravilima u građevinarstvu, obrada ivica nakon zamjene prozora ne ulazi u ponudu, jer ovaj posao rade građevinski radnici zidarske struke.

Vrlo mali broj majstora za zamjenu prozora nudi i uslugu obrade špaletni, ali vam većina može preporučiti dobre majstore/molere.

Mnogi kupci ne očekuju velika oštećenja zidova prilikom skidanja stare stolarije, ali to veoma često zavisi od samog kvaliteta gradnje, vrste stare stolarije i načina na koji je montirana.

NISKOEMISIONO STAKLO:

Većina proizvođača je standardizovala štedljivo niskoemisiono staklo sa argonom (Low-e staklo), međutim kako bi snizili iznos ponude neki će vam ponuditi obično dvostruko staklo (Float staklo).

Pogledajte u ponudi koja je vrsta stakla navedena i tražite od prodavca pojašnjenje. Eventualna doplata za niskoemisiono staklo punjeno argonom je uglavnom mala u odnosu na uštede u energiji i novcu koje omogućava.

BROJ POZICIJA

Obratite pažnju da li je broj pozicija u ponudi isti kao što ste tražili u zahtjevu.

Događa se često da ponuda sadrži po 1 komad svake dimenzije prozora, pa se kupci neprijatno iznenade kada im prodavac ispostavi drastično veći račun.

Do ove situacije dolazi jer je kupac tražio u zahtjevu 3 ili 4 komada jedne dimenzije prozora, a u predračunu ili ponudi prodavac navede cijenu samo po jedne pozicije od svih traženih.

UNUTRAŠNJE ROLETNE

Ukoliko ste tražili prozore sa unutrašnjom roletnom, proverite da li je površina prozora umanjena za veličinu unutrašnje roletne ili ne. Površina prozora utiče na cijenu stolarije, što znači i na ukupnu cifru cijele ponude.

Na primjer: Ukoliko ste tražili prozor veličine 100x100cm sa unutrašnjom kutijom onda će dimenzije prozora sa kutijom biti 100x120cm. Nekorektni prodavci često računaju prozor 100x80cm + kutija roletne što povećava cijenu za 20-30%

BOJA ROLETNI:

alu stolarija, pvc prozor

Ukoliko ste u ponudi tražili roletne u boji drveta, da li su one navedene u ponudi ili su vam ponuđene jeftinije jednobojne u braon boji?

Da li je u ponudi naveden rolo komarnik ili skuplji plise model? Ovdje razlika u cijeni može biti i preko 20€/m2 što drastično može uticati na krajnju zbir ponude.

Nekorektni prodavci stolarije će na različite načine pokušati da snize ukupnu cijenu zamjene stolarije, jer se većina kupaca ne bavi detaljima ponude, već samo ukupnom cijenom.

Važno je da obratite pažnju na navedene detalje prilikom dogovora, kao i na uslove kupovine. U svakom slučaju opredijelite se za kompanije koje imaju uvedene standarde kvaliteta, dugo posluju na tržištu, imaju servisnu službu i preporuku vaših rođaka, prijatelja i komšija.

Stolariju ne kupujete često, zato je bolje ne rizikovati sa neprovjerenim proizvođačima i prodavcima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.