Kako napraviti funkcionalnu dječiju sobu

dječija soba, krevet, ormar

Pravilnom kombinacijom osnovnih i dodatnih elemenata može se u svakom prostoru urediti funkcionalna dječija soba.

Dječija soba, krevet, ormar Prilikom opremanja dječije sobe treba voditi računa o svakodnevnim aktivnostima djeteta kao što su rad, odmor i igra.

Iako je, kao i prilikom opremanja svakog prostora, kvadratura i raspored prozora često determinirajući faktor, veliki izbor dodatnih elemenata omogućava iskoristivost gotovo svakog ugla prostora što doprinosi funkcionalnosti.

Neizostavni efektni dodaci su, na primjer:

– skriveni pomoćni ležaj u ladici ispod kreveta
– radni sto na izvlačenje
– sklopivi krevet u ormaru
– dojmljive savitljive zidne police.

Prilikom opremanja spavaćeg dijela funkcionalnosti značajno može pridonijeti skriveni pomoćni
ležaj ili krevet na sprat. Čak i kada je soba samo za jedno dijete, krevet na sprat može biti vrlo upotrebljiv.

VESELE BOJE I PUNO SVJETLA OSNOVA SU DJEČIJE SOBE

Najvažnije je pronaći dobro mjesto za smještaj kreveta, s obzirom da on zauzima najviše prostora.

Probajte ga postaviti dalje od prozora, pazeći da ne stoji na liniji koja povezuje vrata i prozor, te ga orjentisati tako da se s njega lako vide vrata.

dječija soba, krevet, ormar

Kao i odraslima, i djetetu će dobro doći noćni ormarić sa svjetiljkom za čitanje prije spavanja.
Ormar za odjeću obično će zauzeti preostali slobodan zid, dok ga kod malih soba možete smjestiti i ispod povišenog kreveta.

Krevet na sprat idealan je za manje dječije sobe. Ukoliko se radi o jednom djetetu, utoliko donji krevet može imati funkciju kauča, a gornji poslužiti za spavanje.

Radni sto može biti sastavni dio ormara čime se štedi na prostoru.

Pojedini komadi namještaja se integrišu na način da se uređenje sobe više ne osmišljava samo horizontalno (tlocrtno) već i vertikalno.

DJEČIJA SOBA ZA ZDRAV DJEČJI SAN

Djeca trebaju mnogo sna. Neka on bude zdrav. To će osigurati kvalitetan madrac, na primjer ortopedski sa žičanom jezgrom.

Kod takvih madraca presvlaka je izrađena od tkanine s protibakterijskom zaštitom, koja je prošivena zajedno s pamučnom vatom na ljetnoj strani i vunenom vatom na zimskoj strani.

RADNI DIO DJEČIJE SOBE

Dio dječije sobe namijenjen radu i učenju treba biti tako namješten da se uklapa u razigranost svojstvenu djeci, a ne da djeluje kruto i kancelarijski.

Moderno dizajnirani radni stolovi, veselih boja i krivudavih linija, mnogo su prikladniji za radni prostor dječije sobe. Ovako dizajnirani stolovi mogu biti samostojeći ili postavljeni u nastavku polica i ormara.

Posebnu razigranost dječijim sobama daće pisaći stolovi neobičnih oblika u različitim bojama kako bi se uskladili s bojama sobe.
Kao dobra pozicija za sto preporučuje se zid uz prozor, iako se pozicija direktno ispod prozora izbjegava zbog otežanog otvaranja ili zaklanjanja radijatora koji se obično tu nalazi.

Važno je pripaziti na još jednu bitnu stavku – nije dobro postaviti sto tako da je dijete, kada sjedi, leđima okrenuto prema vratima jer onda ne može lako vidjeti tko ulazi u sobu što utiče na stvaranje nesigurnosti, a time i na pad koncentracije prilikom učenja.

Police za knjige ne moraju nužno biti smještene iznad stola jer će to prostoru dati kancelarijski izgled. Današnje popularne „savitljive“ police mnogo je bolje smjestiti u neiskoristive uglove sobe. Tako se istovremeno štedi prostor i dobija dekorativni element na zidu.

Posebnu važnost u dječjoj sobi imaju zavjese i tepisi za koje je poželjno da su u efektnim i veselim bojama.

Pogotovo je popularno jedan dio zida (ili cijeli) obojiti u tzv. boju za školske ploče kako bi djeca mogla kredama izraziti svoju kreativnost kad već i inače vole šarati po zidu.

BOJE DJEČIJE SOBE

Boje zidova koje najviše odgovaraju dječijim sobama su: žuta, narandžasta, plava, zelena i ljubičasta.
Žuta, narančasta i ljubičasta podstiču kreativnost i igru, plava jača koncentraciju, dok zelena opušta i smiruje. Pri odabiru boje važno je uzeti u obzir želje, ali i karakter djeteta.

Živahno dijete smirite blagim nijansama zelene i plave, a nesigurno dijete podstaknite narančastom ili ljubičastom bojom. Sve navedene boje pogodne su za oba pola.

Ako sobu dijele oba pola preporučujemo kombinacije ljubičasto-zelene ili narandžasto-plave.

Žuta je već dobro poznata i često korištena boja za dječije sobe pa ako želite nešto originalnije, izmiješajte žutu i zelenu kako biste dobili svježe zelenu nijansu, koja je istovremeno opuštajuća, ali kreativna i na taj način odgovara svakom karakteru djeteta.

Mnoge djevojčice će vjerojatno poželjeti rozu (pinky) boju za svoje carstvo, koja je takođe vrlo prikladna za dječje sobe.
Koju god boju da izaberete, budite oprezni s količinom da ne postane prenapadna.

Jače boje koristite u detaljima kao što su zavjese, jastučići ili razne dekoracije. U svakom slučaju, u izbor obavezno uključite i svoje dijete.

I ne zaboravite – funkcionalnost i raspored namještaja vrlo su važni u uređenju dječje sobe, ali estetika je ipak glavni podsticaj da vaše dijete bude sretno i zadovoljno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.